torsdag 16 december 2010

SUCH Elstenberg Ophelia

Pilar började bli gammal och det märktes. Hon var stel om bakbenen och sov mera. Men hon var pigg och busade gärna med Ato. För 2 veckor sedan öppnade hon dörren och gick ut på egna vägar. För några dagar sedan öppnade hon skåpdörren i köket där innanför fanns sopor. Hon hade som vanligt kollat om jag hade choklad i min sängbordslåda och som vanligt hoppats på att hitta några goda bitar som jag försökt gömma där.

När jag kom hem från mitt kvällspass 14 december såg jag på en gång att någonting inte stämde med Pilar. Hennes hals var svullen och hon skrek när jag strök över halsen. Jag kände att alla hennes lymfkörtlar var rejäla stora och hon hade väldigt ont. Lymfkörtlar ligger utspridda i kroppen, i halsen, armbågar, juvrar, knäskålar och med mera. Lymfkörtlar utgör en del av kroppens naturliga immunförsvar och där samlas bakterier/virus. Får man virusinfektion svullnar någon lymfkörtel för att utkämpa mot viruset. Det är min allmänsvetande om vad lymfkörtlar var för något. I allafall var alla lymfkörtlar svullen hos Pilar, vissa platser på kroppen var de stora som valnötter. Men värst drabbad var i halsen där var det väldigt stort som golfboll. Pilar hade mycket ont och hade svårt för att vrida på huvudet.

När vi kom till veterinär igår såg hon på en gång att Pilar hade alla symptom för malign lymfom/lymfkörtelcancer. För man skulle vara säker på det måste man ta prover men det skulle dröja ungefär 1 vecka innan man skulle få provsvar, veterinären sade också att Pilar var i mycket dåligt skick att hon med stor sannolik inte skulle överleva behandlingar. Jag var ganska upprörd över att det hade gått så fort och veterinären förklarade också att när man är långt framskriden i sjukdomen kan alla symptom dyka upp väldigt snabbt. Att de blev mycket stora i halsen kunde bero på att Pilar var på slutet på sin sjukdomsflöde. Det var då jag fick mitt svar på alla mina funderingar.

Vattenskålar som alltid var uttömd (onaturlig törst).
Jag skyllde på att jag hade 4 hundar och 2 katter, men på sista tiden hade jag börjat att undra eftersom när jag fyllde på vattenskål blev den snabbt uttömd. Vilket som inte var så för ett par månader sedan...

Trötthet, Pilar sov alltid och hela tiden.
Jag trodde det berodde på åldern och lät henne vara, men även här hade jag börjat bli orolig för mot slutet sov hon alldeles för tungt.

Balansrubbning. Hon hade mer och mer svårt för att gå nerför trapporna. Hon vinglade med bakdelen alltför oftare mot slutet och jag trodde det kunde bero på hennes slitna höfter men ändå var jag tveksam mot det eftersom hon haltade inte. Hon vinglade som hon tappade balans då och då. Samt tyckte jag att hennes ögon såg bra ut så jag tyckte det var lite konstigt med att hon mot slutet hade vägrat att gå nerför trapporna själv. Nu vet jag det var på grund av dålig balans.

Liksom hade hon små knölar där och här, jag hade tänkt det kunde vara på grund av ålderdomstecken. Vi var hos veterinär för ett par månader sedan och då hade man sett hon hade kraftig urinväginfektion och veterinären ville jag skulle komma tillbaka för att göra en ordenlig undersökning eftersom även då hade hon tyckt att någonting inte stämde med Pilar. Vi fick antibiotika och ett löfte att vi skulle komma tillbaka. Men som sagt mådde Pilar bra vissa dagar och andra dagar tog hon det lugnare så jag kom inte tillbaka till veterinär förrän igår då var det för sent. Men å den andra sidan skulle Pilar ändå inte ha chans mot sjukdomen.

Det gick så snabbt... Jag hade trott hon skulle en dag bli påkörd eller dö av någon annan anledning, aldrig hade jag trott att hon skulle dö av en sjukdom. För mig var hon en oövervinnlig hund i full hälsa, aldrig varit sjuk och en stark hund.

Vi lade även märke till att Pilar som normalt alltid varit stressad när hon besökte djurkliniker, igår var hon mycket lugn och helt avslappnad. Hon hade nog redan fattat det beslut åt oss att hennes liv på denna jord var avslutad. Hon hade gett mig många minnen och även fina avkommor. De tre har jag här hemma, Pilar är mamma till Vito och Pinky. Farmor till Ato. Genom dem lever Pilar vidare.

Sista bild på Pilar tillsammans med Ato.



Elstenberg Ophelia - Född 1999.07.28 i Perth, Australien.
- Importerades av Kennel Rattenjäger, Irene Kuisma.
- Kom till Norge/Sverige juli 2000 och bott hos Ulrika Wahlgren/Granström.
- Svensk Utställnings Champion.
- Deltagit i MH.
- Varit på många hundkurser.
- Rattenjäger E kull.
- Rattenjäger H kull.
- Ganglands maffia kull.
Död 2010.12.15 i Löberöd Djurklinik.

Vila i frid, Pilar!

10 kommentarer:

Fredde sa...

Kram o skickar med en omtanke

Sofia sa...

Jättefin skrivet, skickar många kramar från mig. Vila i frid, Pilar!

Ulrica sa...

Beklaga sorgen... Vila i Frid, Pilar..
KRAMAR till er alla i huset!

Jenny B sa...

R.I.P Pilar..

Kram till er alla

nettan sa...

vila i frid.. det var jättefint av dig att skriva om Pilar.. kramar på dig

Carl sa...

Hej!

Vill tipsa om en sida som kan komma till hjälp:

www.veterinaren.nu

Mvh,

Carl

Lotta sa...

Vad sorgligt. Fint skrivet om henne. Många kramar till er

Linba sa...

Vad rörd jag blev när du skrevså fint om Pilar. Tårar var nära rinna.
många kramar till er

Malin sa...

Ja.. du... nu vill jag också beklaga sorgen. Jag minns Pilars första tid hos dig.. minns du alla saker som hände i Uppsala? Det var alltid något på gång med Pilar! hon bökade i din papperskorg, åt konstiga saker så att hon spydde, kissade inne i hotellfoajens matta. Roliga och fina minnen. Hon hade det riktigt bra hos dig/er. Kram på er.

elinleticia sa...

ledsen för din skull, läste det inte förrän nu, men du skriver så gripande! Vacker hund och hon verkar ha varit väldigt älskad