Man behöver mycket erfarenheter och det tar många år. Jag har nu ägt Börje snart 2 år och Hrönn i 4 år. Men det är först nu när man flyttat till en egen hästgård som man behöver sina egna erfarenheter. För då ska man fixa allting, köpa hem halm och hö från pålitliga platser och anlita olika personer vid behov som veterinär och hovslagare.
Jag har anlitat olika hovslagare på grund av olika orsaker och nu är jag på jakt efter en ny hovslagare. Det är alltid nervöst att träffa en ny hovslagare för man hoppas på att hon/han gör ett bra jobb. Jag litar på hovslagare för jag har tyvärr inte tillräcklig med kunskap om hovvård för att kunna ta en egen bedömning, efter 2 år har jag börjat att få en aning om när en hovslagare gör ett bra jobb. Jag kommer att läsa mer om hovvård och våga ställa mer frågor till hovslagaren som till exempel: "Varför gör du så?" och "Hur tänker du nu?" .
Igår var jag på en föreläsning som hölls av min före detta hovslagare. Jag var nyfiken på vad han hade att säga eftersom han har skott och verkat Börje tidigare. Han var duktig i början men småningom blev han mera slarvigare och hade mindre tålamod med min häst. Jag bestämde då att byta till en annan hovslagare som tog hänsyn till att min häst har dålig balans. Det tar lång tid att träna hästens balans och då behöver jag en hovslagare som förstår min häst och att han tycker det är jobbigt att stödja på ena sida när han vinglar. Min ridtränare tror det kan vara en gammal skada som Börje fått innan jag övertog honom, kanske en transportskada. Börje har blivit mycket bättre nu men han litar fortfarande inte riktigt på hans bakdel. I allafall hade denne hovslagare börjat bli slarvig.
Följande märkliga hovslagare har jag haft, en kvinna som gav lugnande medel till min häst för han råkade att tappa balans, en annan slog min häst och använde brems plast för min häst råkade att ha svårt att stå på tre, den tredje kom aldrig på de tider vi kom överens om. Två gånger dessutom. Slutligen hittade jag en väldig bra hovslagare som var precis den jag letade efter. En trevlig och hästkunnig person. Nackdelen var att hon var dyr och hade en egen smedja så man skulle köra till henne varje gång det var dags för skoning. Men hon fungerade så bra tillsammans med min häst så det var värt det. Jag hade henne i flera månader tills hon berättade att hon skulle flytta norrut. Då var det att börja om igen och leta efter en ny hovslagare.
En sak har jag lärt mig efter ha haft flera olika hovslagare är att varje hovslagare har sina egna synpunkter. De gör på olika sätt och tycker olika. De gör sitt jobb på olika sätt också. Det gäller för hästägaren att kunna göra en egen bedömning om hovslagaren gjort ett bra jobb och på det sätt som hästägaren tycker om.
Jag tycker det är tråkigt att kostnader för att äga en häst skjuter upp, man letar då efter ett sätt att få råd att ha djur hemma. Kanske man väljer att ha hästarna barfota eller enbart framskor? Eller att man inte har en regelbunden verkning...
Jag tror på en hållbar hästhållning, precis som jag tror på när det gäller mina hundar. I början får man lära sig så mycket man kan och samla sina egna erfarenheter och våga prova fram. Ställa massor med frågor och läs så mycket som möjligt om något område som man intresserar sig mer för tillfället. Sedan kan man göra hur man vill...
Börje har haft helskoning de 2 år jag ägt honom och det är först för 10 veckor sedan jag valde att ta bort alla skor inför hans vintervila. Jag har fått olika synpunkter kring det. På onsdag kommer en ny hovslagare på besök och jag hoppas verkligen hon är bra. Jag kommer bara att ha framskor på Börje för att se vad som händer. Det är inte på grund av det blir billigare så. Det är för jag vill se om Börje klarar av att ha framskor?
Jag är faktiskt lite i dilemma, jag kommer att rida på alla underlag. Vägen precis här utanför är asfalterat. Det finns fina och dåliga grusvägar häromkring. Jag kommer att köra vagn längre fram och även köra ut till olika platser för att ta långa ridturer. Jag vet inte om det räcker med framskor? Vi får se.
Bilderna är fotade av mig.