fredag 29 augusti 2008

Strömlös

I onsdagskväll när jag var på jobbet och hade jour, fick jag ett sms av Thomas:
Bara poff...Ingen ström halva huset...

Det visade sig att Thomas satt och tittade på TV:n, kanske halvsov också. Då gick strömmen. Hela huset släcktes ner och Thomas blev klarvaken. Han gick för att kontrollera saken och bytte om propparna på olika platser, gick igenom alla rum i hela huset. Ingen ström på halva huset, följande var det strömlös i halva köket då fungerade inte spisen. Jo den fungerar om vi tänder gasspis med en tändsticka. Hela källaren var död alltså därnere finns tvättmaskin, torktumlare och vattenpump. Från den får vi varmvatten och värmen till elementen. Thomas tänkte att det felet kunde ligga hos kommunen.

Nästa dag, torsdag, efter jobbet undersökte Thomas proppskåpet. Han har en apparat som kan kontrollera strömmen på kablar. Vi har 3 huvudsfas. Det finns ström från 2 fas men inget kom från den 3:e fas. Thomas följde kabeln bakom proppskåpet och den gick ner mot golvet, under jorden. För att kunna kolla där måste han kunna stänga av strömmen helt för att inte få ström i sig.

Han ringde till Sjöbo El Ab, de hänvisade oss till Vattenfall och de skickade tillbaka oss till Sjöbo El Ab. När vi väntade på en kille som skulle höra av sig kom Thomas på att det finns en låda strax ovanför golvet. Han gick ner till källaren och öppnade lådan, där bakom stod 3 proppar.

Snabbt sprang Thomas upp för att skicka ett SMS till jourkillen att han hittat felet. En propp hade gått. Thomas hade missat de tre proppar som låg lite gömd.

Den proppen som hade gått, hade brunnit ner! Tur att lådan var av en tjock metallskåp så att det inte blev värre...

Inga kommentarer: