fredag 31 december 2010

Det trasiga fönstret

Författare: Jeffery Deaver

Den perfekta gärningsmannen vet allt, har all information och är flera steg före polisen, gör de perfekta brotten. Finns det en sådan gärningsman? Det hoppas verkligen inte jag. Det trasiga fönstret är en riktig gastkramande deckare. Jag hade svårt för att lägga ifrån mig boken och försökte att hjälpa huvudskaraktären, en privatutredare, Lincoln Rhyme att hitta den verkliga mördare.
Boken handlar om att någon som har tillgång till information om offren, precis allt, har planerat allting. Morden och lägga ut bevismaterial hos andra offren så att oskyldiga personer blir dömda. De oskyldiga kan inte bevisa att de verkligen är det eftersom den verkliga gärningsman hade ändrat offrens bakgrund så att allting pekar mot dem. En dag blev det en kusin till privatutredaren Lincoln Rhyme ett offer, någonstans i boken tänkte mördaren att han valde ett fel offer för det var som att väcka en sovande björn. Lincoln Rhyme som är totalförlamad efter en olycka för flera år tidigare är en väldig duktig utredare som hjälper polisen. Han tillsammans med hans vänner letar efter gärningsman. Ju närmare de kommer mördaren ju mer blir mördaren arg. Då blir han väldig farlig. Författaren håller hela tiden på ett högt tempo och överraskar med spännande saker.

En lysande deckare och samme författaren hade skrivit bland annat I samlarens spår, som finns på film idag. Jag rekommenderar boken starkt till dem som tycker om deckare.

1 kommentar:

elinleticia sa...

Du skulle nog gilla "Under skalbaggens bo" av Mary Willis Walker

Kram