lördag 26 februari 2011

Rosornas arv


Skriven av Leila Meacham


564 härliga sidor om en släkthistoria som sträcker sig över hela 1900-talet. Boken inleder med en äldre dam som närmar nittio årsålder besöker sin advokat, hon har ändrat sitt testamentet på sista minut. Man tror att hennes brorsons dotter ska ärva hela bomullplantage som legat inom släktet ända sedan den första planta som planterades ner av deras förfäder. Mary Toliver hade själv fått ärva plantaget av hennes far när hon var 16 år gammal och hennes äldre bror som fick bara en liten bit mark som var värdelöst, brodern blev mycket besviken och även deras mamma som fick ingenting. De skulle bli försörjd av yngsta dottern och det tyckte de inte om. Dessutom hade de svårt för Marys besatthet av marken. Så besatt att Mary valde marken framför hennes egen lycka vilket som medförde att hon var ensam vid äldre dar. Rachel, som är Marys brorsons dotter, har visat sig att ha likadana höga känslor för marken som Mary. Därför tror alla att det är Rachel som ska ärva marken tills Mary ändrat sitt testamentet.


För att förstå varför flyttar historien bakåt tills den dag Mary var 16 år gammal och berättar hennes livs historia. En härlig bok att läsa, den påminner om Törnfåglarna på något sätt. Tycker man om en historia om kärlek, släktfredjer och intriger så ska man läsa denna bok. Boken ger också en lättsam läsning. Det var längesedan jag läste en sådan bok när de på sista tiden jag nästan bara läst deckare.


Jag rekommenderar boken om känner för att lägga ner på soffan tillsammans med ett täcke och en stor mugg med te. Då får man en skön bokläsning.


På återseende!