torsdag 3 mars 2011

Nattfåk

Skriven av Johan Theorin

En svensk deckare med en del spökliga sägner och historier som utskildrar i norra Öland. Efter ha läst deckare som har sina skildringar i Shetlandsöarna och Island. Olika deckare med olika författare så såg jag fram emot att läsa en öländsk deckare. Påminner lite om Shetlandsöarna på grund av hårda vindar och havet. Kylan och snön som Island.

Boken handlar om familj från Stockholm har köpt en gård i Öland för att komma bort från Stockholm. Familjen har många hemligheter och sorg att bära, olyckligtvis drunknar mamman och pappan blir själv med två småbarn. Han försöker ta hand om dem samtidigt som han är fylld med sorg och saknad efter sin fru. Han börjar höra saker i gården och han börjar också tycka att han ser någonting, då får han veta att gården har många historier som sträcker sig bakåt, flera år tillbaka tills de två fyrar som står framför gården byggdes. När fyrarna byggdes hände det en fartygolycka och besättningsfolket hade drunknat, då hade man använt bråtet från fartyget till att bygga upp gården. Döden på gården hade hela tiden funnits, särskilt under stormen på juletider, fåk. I allafall när pappan försöker bearbeta hans sorg får vi också läsa om inbrottstjuvar, en nybliven polis som just anlänt till Öland och en äldre släkting till denna unga polisen som berättar historier. De alla möts till slut av ett slump och en nattfåk kommer för att lägga Döden över gården.

När jag läste boken blev jag glad att det kändes så tydligt att det var en svensk författare som skrivit boken, hans enkla språk med sitt typiska svenskt skrivsätt. Rak på saken. Inga onödiga långa beskrivningar. Tal mellan människor var också skrivet på typiskt svenskt sätt, hur de samtalar med varandra. Tankesätt och med mera. Om jag ska komma med kritik kan ibland kännas lite långtråkig att läsa mellan händelserna men det är kanske typiskt svensk? :)

En trevlig svensk deckare med familjehemligheter och spökliga sägner.

Denna bok lånade jag av Jenny, det var absolut värd en läsning. Tack ska du ha Jenny!

På återseende!

1 kommentar:

elinleticia sa...

själv tyckte jag inte alls om den här boken, känns som om författaren försöker kopiera John Ajvide Lindqvist och gör det skitdåligt. Jag blev mest trött av boken...men ska kanske ge författaren en ny chans...

Åh har du läst Bockfesten?..Gör det!